29/6/10

Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των λιποειδών, των πρωτεινών και των ζαχάρων. Σημαντικός είναι ο ρόλος του στο σχηματισμό των μεμβρανών των κυττάρων και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Το παντοθενικό οξύ ελλατώνει την κακή χοληστερίνη και ανεβάζει την καλή. Έλλειψη του παντοθενικού οξέος είναι πολύ σπάνια αλλά όταν υπάρχει έχουμε γκριζάρισμα των μαλλιών και ανωμαλία στη λειτουργία των επινεγριδίων.

Πηγές: Συκώτι, μαγιά μπύρας, ταχίνι, σουσάμι, σολομός, μανιτάρια, καρύδια, μπιζέλια, ρεβύθια. Ο βασιλικός πολτός είναι επίσης πλούσιος σε παντοθενικό οξύ.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος