19/9/09

ΔΙΑΛΥΤΕΣ - ΑΔΙΑΛΥΤΕΣ

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φυτικά κυτταρικά τοιχώματα που είναι ανθεκτικά στα πεπτικά ένζυμα και κατά συνέπεια αφήνουν υπολείμματα στην πεπτική οδό.
Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν διαφορετική επίδραση στον οργανισμό.

Οι διαλυτές ίνες (κόμμεα , πηκτίνες ), μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα γιατί σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με την χοληστερόλη , ( προκύπτει ένα υλικό που μοιάζει με τζέλ) που εμποδίζει την απορρόφηση της .
Βρίσκονται σε: όσπρια , βρώμη , φρούτα ,λαχανικά

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες (κυτταρίνη , ημικυτταρίνη , λιγνίνη ), διαπερνούν το πεπτικό σύστημα άπεπτες ,απορροφούν πολύ νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα .
Βρίσκονται σε προιόντα σίτου

Ο ρόλος τους στην υγεία είναι:
- απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου
-διογκώνονται στο νερό (αίσθημα κορεσμού )
- μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης
- καρκινοπροστατευτική δράση λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης του εντερικού περιεχομένου με αποτέλεσμα να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επικίνδυνες χημικές ενώσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα
-ευεργετικές στον Σ.Δ. γιατί μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης .
-οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες – φρούτα ,λαχανικά , δημητριακά μας παρέχουν ταυτόχρονα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες , άλατα , αντιοξειδωτικούς παράγοντες)

Η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα πολύ αργού περάσματος από τον εντερικό σωλήνα. Μεγάλος χρόνος διέλευσης .

Διαιτητικές συστάσεις 20-35 gr

Παπουτσή Ιουλία Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος