25/2/11

Η δραστική ουσία του σκόρδου ονομάζεται αλισίνη. Σε αυτήν αποδίδονται οι ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες όπως η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (Μειώνει την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια), μείωση της αρτηριακής πίεσης και την διατήριση της ελαστικότητας των αγγείων . Παράλληλα αποτρέπει τη συσσωρεύση αιμοπεταλίων επομένως δρα και ως αντιπηκτικό.
Επίσης η περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή σε συνδιασμό με την αλισίνη του δίνει μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν εκτώς των άλλων και σοβαρές ζημιές στο DNA.

Η διαχρονική κατανάλωση σκόρδου έχει δείξει ότι είναι ένα ακίνδυνο αντιοξειδωτικό χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.
Το σκόρδο είναι προτιμότερο να το τρώμε νωπό αλλά αν βρίσκουμε τη μυρωδιά του ενοχλητική τότε μπορούμε ως τελευταία λύση να το λαμβάνουμε με τη μορφή εκχυλίσματος.

Τέλος το σκόρδο περιέχει αδενοσίνη μια ουσία απαραίτητη για τη δημιουργία του DNA.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος