8/12/10

Η λεκιθίνη είναι μια ουσία απαραίτητη για όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Τη συναντάμε συχνά στις μεμβράνες των κυττάρων καθώς και στο προστατευτικό περίβλημα του εγκεφάλου. Αποτελείτε από ινοσιτόλη και χολίνη. Μία από τις δράσεις της είναι ότι διασπείρει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα και με αυτό τον τρόπο γίνεται η αποβολή τους από το σώμα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τις λειτουργίες της καρδιάς, του ήπατος και του εγκεφάλου ενώ παράλληλα διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α και της θειαμίνης (Β1).

Πηγές λεκιθίνης αποτελούν η μαγιά μπύρας, τα αυγά, το σθκώτι, τα ψάρια, τα φύτρα σταριού και τα όσπρια.

Δοσολόγία: 2 κουταλιές την ημέρα σε χυμό ή γάλα είναι αρκετές.

Υ.Γ. Βλέποντας την περιεκτικότητα του κρόκου αυγού σε λεκιθίνη αντιλαμβανόμαστε μια ισορροπία με την περιεκτικότητα του σε χοληστερίνη. Έτσι μάλλον είναι άτοπη και ανούσια η φοβία του κόσμου με τα αυγά και τη χοληστερίνη μιας και κατά πάσα πιθανότητα η λεκιθίνη που περιέχεται σε αυτά κατά κάποιο τρόπο πολυ πιθανό να <<εξουδετερώνει>> τη χοληστερίνη.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος