10/11/10

Η σπιρουλίνα ανήκει στα μικροφύκη και έχει γαλαζοπράσινο χρώμα.Το πράσινο οφείλεται στη παρουσία χλωροφύλλης ενώ το γαλάζιο σε μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία την φυκοκιανίνη η οποία και της δίνει ξεχωριστές ιδιότητες.
Είναι πλούσια σε πρωτείνη (περίπου 60%) ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο και από αυτό της σόγιας πράγμα που την κάνει ιδιαίτερα χρήσιμη στους χορτοφάγους. Αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ παράλληλα μειώνει την χοληστερίνη. Περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα, 2 πολύ ευεργετικά λιπαρά οξέα ( γ-λινολενικό, λινελαικό), καθώς και βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ και β-καροτένιο.
Η περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Β12 είναι τετραπλάσια από ότι στο κρέας αν και το κατά πόσο είναι αφομοιώσιμη είναι κάτι το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο. Στην Ελλάδα η σπιρουλίνα καλλιεργείται με επιτυχία στα Θερμά Νιγρίτας και είναι αρίστης ποιότητας.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος