Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι Fructus Auranil Immaturus ενώ η κινέζικη ονομασία του είναι Zhi Shi.
Το πράσινο νεράντζι συλλέγεται καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, πριν το φρούτο αρχίσει να ωριμάζει. Είναι πικρό, έντονα αρωματικό και δροσερό. Έχει χολαγωγικές ιδιότητες και από αυτή την άποψη είναι τονωτικό της πέψης. Το πράσινο νεράντζι είναι ωφέλιμο σχεδόν σε όλες τις διαταραχές ή συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Το χρησιμοποιούμε λοιπόν σε δυσπεψία, φουσκώματα μόνιμα ή μετά τη λήψη τροφής, κολίτιδα και βουλιμία.
Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη ενώ τοξικότητα δεν υπάρχει.
Η ημερήσια δοσολογία που μπορούμε να πάρουμε είναι 3-9 γραμμάρια. Το πράσινο νεράντζι είναι ισχυρό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό το νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού αποτελεί θαυμάσιο επιδόρπιο. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το ώριμο νεράντζι αλλά με ασθενέστερη δράση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τα άνθη νεραντζιάς.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα