Η επιστημονική του ονομασία είναι Citrus paradise και στον τόπο μας έχει αρχίσει η οργανωμένη του καλλιέργεια τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Δεν είναι ένα εσπεριδοειδές που υπήρχε από παλιά στην Ευρώπη. Η καταγωγή του είναι από τα νησιά Μπαρμπάντος όπου πρωτοανακαλύφθηκε μόλις τον 17ο αιώνα. Κατά μία άποψη συγκαταλέγεται στις ποικιλίες Shaddock ή Pomelo tree που φύονται στη Ν. Ασία. Το 1825 μεταφέρθηκε στην Αμερική και στη συνέχεια έφτασε στην Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία του φυτού δεν είναι μεγάλη, σήμερα αποτελεί αντικείμενο ερευνών μια και η θεραπευτική του δράση είναι αξιοσημείωτη σύμφωνα με έρευνες που ανακοινώνονται. Μία σημαντική θεραπευτική ιδιότητα που αποδίδεται στο γκρέιπ φρουτ προέρχεται από μία ινώδη ουσία, που περιέχει, την πηκτίνη. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής η πηκτίνη συμβάλει αποφασιστικά στην μείωση της αθηρωματώδους πλάκας και στην μείωση της χοληστερίνης.
Επίσης μεγάλη προσοχή δίνεται πλέον και στο έλαιο που προέρχεται από το εκχύλισμα των σπόρων του γκρέιπ φρουτ γνωστό διεθνώς ως GSE (το ίδιο έλαιο δίνει και η ψίχα του φρούτου αυτού) το οποίο περιέχει βιοφλαβονοειδή, όπως ναρινγκίνη, εσπεριδίνη, νεοεσπεριδίνη, γλυκοσίδη της διυδροκαμφερόλης, τεταρτοταγή γλυκοσίδη, γλυκοσίδη της καμφερόλης , απιγενίνη και ρουτινοσίδη.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του GSE άρχισαν να ερευνώνται από το 1963 σχετικά με τις αντιπαρασιτικές ιδιότητες του γκρέιπ φρουτ. Σήμερα το GSE χρησιμοποιείται από εναλλακτικούς κυρίως γιατρούς, ως ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό, απολυμαντικό και συντηρητικό τροφίμων και καλλυντικών. Η ευρεία χρήση του βρίσκει εφαρμογή σε ανθρώπους, ζώα και φυτά με εντυπωσιακά αποτελέσματα που πιστοποιούν ερευνητικά ινστιτούτα ,όπως το ινστιτούτο Παστέρ, η FDA και η USDA. Τα ενεργά συστατικά του γκρέιπ φρουτ είναι μη τοξικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Τον τομέα της γεωργίας τα βιοφλαβονοειδή που λαμβάνονται από τους σπόρους και την ψίχα του γκρέιπ φρουτ μετατρέπονται σε ένα μίγμαικανό να σκοτώνει στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα, E. Coli, κάντιντα, έρπη, ινφλουέντζα, μύκητες, βακτήρια και πολλούς ακόμη παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ως απολυμαντικό το GSE είναι κατά 10 έως 100 φορές δραστικότερο από την χλωρίνη και χρησιμοποιείται για απολυμάνσεις σε νοσοκομεία και κλινικές.
Έρευνες απέδειξαν ακόμη ότι το GSE είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό του δέρματος. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί για τις θεραπευτικές ιδιότητες του GSE μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ευρέως φάσματος φυσικό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό.
Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό που χρησιμοποιούμε από τα εντυπωσιακό αυτό δένδρο. Τα άνθη του γκρέιπ φρουτ βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, δρουν μαλακτικά για το στομάχι και είναι καρδιοτονωτικά. Τέλος φλούδα του φρούτου βοηθά σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Αν όλα τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με την ικανότητα του γκρέιπ φρουτ να συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους έχουμε την εικόνα ενός φρούτου που πρέπει να το εντάξουμε στις διαιτητικές μας συνήθειες, μια και όπως φαίνεται συμβάλλει πολλαπλά στη διατήρηση της υγείας μας.
Για όσους θα ήθελαν να βελτιώσουν την γεύση του κατά την κατανάλωση, μπορούν αφού το κόψουν στη μέση να προσθέσουν ζάχαρη ή κανέλα και να δοκιμάσουν να το φάνε με ένα κουταλάκι του γλυκού. Θα το βρουν ενδιαφέρον.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα