15/7/09
Ως πρεβιοτικά ορίζονται τα δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων , που επιδρούν ευεργετικά στον καταναλωτή διεγείροντας την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας , ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ανθρώπου ξενιστή τους.
Τα πρεβιοτικά στοχεύουν να δράσουν συγκεκριμένα στην χλωρίδα του παχέως εντέρου.
Bifidus βακτηριογόνος παράγοντας (οποιοδήποτε συστατικό ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων Bifidus)
Μη αφομοιώσιμοι ολιγοσακχαρίτες (ΜΑΟ) (υδατάνθρακες με μικρή αλυσίδα υδατανθράκων , που δεν αφομοιώνονται στο λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο αναλλοίωτοι)
Δράση πρεβιοτικών
- ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
- μείωση του εντερικού pH (νόσος του Crohn ,σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)
- αποκατάσταση της βακτηριακής ισορροπίας του εντέρου (αντιβιοτικά , διάρροια , stress , )

Παρενέργειες
Επειδή οι ολιγοσακχαρίτες αυξάνουν την ζύμωση των υδατανθράκων , αυξάνουν επίσης και τον σχηματισμό αερίων. Πρήξιμο και φούσκωμα. Οι παρενέργειες εξαρτόνται και από την ανεκτικότητα του καταναλωτή.

Ευεργετική δοσολογία
5-10 gr την ημέρα για υγιείς ενήλικες.

Παπουτσή Ιουλία Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος