Bulbus Allii sativi (Φαρμακευτική ονομασία) Garlic (αγγλικά), Suen tan (κινέζικα) ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σε όποια γλώσσα και αν ρωτήσουμε, θα μας απαντήσουν ότι είναι ένα από τα πολυτιμότερα βότανα Χρησιμοποιούνται ο βολβός, τα φύλλα και τα κοτσάνια. Το σκόρδο είναι από τα λίγα βότανα που έχουν παγκόσμια αναγνώριση. Έχει μακρόχρονη ιστορία στη πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών. Κείμενα με σφηνοειδή γραφή από το 3000π.Χ. αποδεικνύουν, ότι οι Σουμέριοι και οι Ασσύριοι κατανάλωναν σκόρδο για να τονώσουν τον οργανισμό τους και να θεραπεύσουν αρκετές ασθένειες. Αρχεία στα σανσκριτικά της ίδιας περιόδου, αναφέρουν ότι οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για βήχα, δερματικές παθήσεις, αιμορροΐδες και τη λέπρα. Ο αιγυπτιακός πάπυρος της Έμπερς του 1550 π.Χ., αναφέρει 22 χρήσεις του σκόρδου. Οι αρχαίοι Έλληνες, Κινέζοι και Ρωμαίοι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν το σκόρδο. Σήμερα το σκόρδο θεωρείται ως βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, που έχει συνδυαστεί με χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σκόρδο προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά, μειώνει την πίεση και ελαττώνει την χοληστερόλη του αίματος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται κατά της οξείας βρογχίτιδας, στο κοινό κρυολόγημα και την γρίπη. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σήμερα υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι το 80% των μορφών του καρκίνου πιθανόν να οφείλονται σε παράγοντες όπως η διατροφή, οι πολιτισμικές και κοινωνικές συνήθειες. Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ όταν ο Ιπποκράτης πρότεινε τη χρήση του. Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και σκόρδο προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου. Δοσολογία: 4-6 σκελίδες ημερησίως. Πρόβλημα στην χρήση του σκόρδου είναι η δυσάρεστη οσμή. Για να την εξαλείψετε υπάρχουν τρόποι όπως: Μασήστε 1-2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό Μασήστε 1-2 κουταλιές του τσαγιού σπόρους μάραθου Μασήστε 2-3 σπόρους κάρδαμου. *Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα