12/10/10

Βιταμίνη D (Καλσιφερόλη)

Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες από τις τροφές, παράλληλα όμως έχει την ιδιαιτερότητα να παράγεται και στο δέρμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, των δοντιών και του νευρικού συστήματος. Επίσης ενισχύει τους μύες και ομαλοποιεί τους μύες της καρδιάς. Οι πρόδρομες μορφές της βιταμίνης D (D2, D3) μετατρέπονται σε βιταμίνη D στα νεφρά ή στο ήπαρ. Έτσι άτομα που πάσχουν από νεφρά ή ήπαρ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Ανεπάρκεια βιταμίνης D στη χώρα μας σπάνια παρουσιάζεται λόγω της ηλιοφάνειας.

Πηγές: Μουρουνέλαιο, χοιρινό λίπος, σαρδέλες, στρείδια, τόνος, σολομός, κρόκος αυγών.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος