19/10/10

Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη)

Λέγοντας βιταμίνη Ε στην ουσία εννοούμε μια ομάδα 8 παρόμοιων χημικών ουσιών οι οποίες είναι γνωστές ως τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Η βιταμίνη Ε παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δρα στις μεμβράνες των κυττάρων προστατεύοντας τις από τις καταστροφικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Έτσι η βιταμίνη Ε έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση ενώ παράλληλα προστατεύει και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης προστατεύει την κακή χοληστερίνη (LDL) από την οξείδωση που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Σπάνια συναντάμε ανεπάρκεια βιταμίνης Ε. Τα συμπτώματα αυτής είναι απάθεια, λήθαργος, αδυναμία συγκέντρωσης, αναιμία, καρδιοπάθεις, πρόωρο γήρας και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγές: Ηλιέλαιο, ηλιόσποροι, φουντούκια, αμύγδαλα, φύτρο σταριού, αραβοσιτέλαιο, κουκουνάρια, ελαιόλαδο ( Το ελαιόλαδο αν και περιέχει μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Ε υπερτερεί σαφώς σε θρεπτική αξία από τα σπορέλαια λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει).

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος